Bron: FD.nl

Investeringsmaatschappij Main Capital Partners slaat een grote slag met de overname van IT-bedrijf Inergy in Woerden. Het Haagse private-equityhuis steekt bijna €10 mln in de automatiseerder in ruil voor een meerderheidsbelang. Eenzelfde bedrag wordt uitgetrokken voor toekomstige acquisities van Inergy in de IT-markt.

‘Dit is een van de grootste overnames in onze geschiedenis’, zegt Charly Zwemstra, managing partner van Main Capital. Inergy, opgericht in 1999, legt zich toe op dataverzameling en -analyse voor klanten als PostNL, Obvion en Yarden. ‘Met de gegevens kunnen bijvoorbeeld voor PostNL de beste bezorgtijden en af te leggen routes worden berekend’, licht Zwemstra toe.

 

Uitstekende winstontwikkeling

Inergy, waar ruim zeventig man werken, boekt een jaarlijkse omzetgroei van 20% en komt daarmee inmiddels boven de €10 mln uit. Het bedrijf laat volgens Zwemstra een uitstekende winstontwikkeling zien. Naar de normen van Main Capital houdt dit in dat het brutobedrijfsresultaat (ebitda) 15% of meer bedraagt.

De investeringsgroep financiert de overname met eigen vermogen. In de vervolgfase, als Inergy overnames in de branche gaat doen, wordt aanvullend bankkrediet ingezet. Zwemstra acht het denkbaar dat het IT-bedrijf over vijf jaar een omzet van €50 mln behaalt. ‘Het is niet meer dan een indicatie en afhankelijk van de vraag of overnames daadwerkelijk tot stand komen.’ Als de komende jaren alleen autonome groei wordt bereikt, kan de omzet over vijf jaar rond de €25 mln liggen.

 

Meerderheidsbelang

Main Capital verwerft in Inergy een niet nader aangeduid meerderheidsbelang. Het resterende aandelenpakket berust bij de twee directeuren, JanKees Lampe en Mathijs van Houweninge, die het bedrijf in 2010 overnamen van de oprichters.

Main Capital is een investeringsmaatschappij met een vermogen van €150 mln onder beheer die zich exclusief richt op belangen in de softwaresector.

 

Bron: FD.nl

https://fd.nl/ondernemen/1206016/investeerder-main-capital-steekt-miljoenensom-in-it-bedrijf-inergy