Düsseldorf, 8 april 2019

Main Capital heeft een strategisch belang verworven in HYPE Innovation, een Duitse aanbieder van ideeën- en innovatiemanagementsoftware. Met haar schaalbare oplossingen ondersteunt HYPE Innovation haar klanten om mensen te verbinden en in staat te stellen om processen te verbeteren, omzet te vergroten, kosten te besparen en de digitale transformatie in eigen hand te nemen.

Opgericht als een spin-off van DaimlerChrysler in 2001 is HYPE Innovation uitgegroeid tot een leidende softwarespecialist in de snelgroeiende Enterprise Innovatie softwaremarkt. HYPE Innovation biedt met ca. 120 werknemers oplossingen die haar klanten ondersteunen om de collectieve know-how van werknemers, klanten en partners te verbinden. Het bedrijf helpt klanten ideeën te verzamelen en deze om te zetten in concrete business cases. HYPE Innovation bedient een zeer breed, internationaal klantenbestand van meer dan 220 klanten, met blue-chip klanten zoals Airbus, BASF, Bayer, Bombardier, Bosch, Continental, Deutsche Post DHL Group, Fujitsu, Liebherr, Mattel, Munich RE, Nokia, Osram Roche, Saudi Aramco, Siemens, ThyssenKrupp, Toyota, Volvo en Volkswagen. Het bedrijf vertoont een gezonde profitabele groei.

De voortgaande digitalisatie leidt tot kortere innovatiecycli en er vormen constant nieuwe technologieën, industrieën en businessmodellen. Innovatiemanagement met efficiënte communicatie tussen werknemers en ondersteuning van werknemers bij het omzetten van nieuwe business cases en het betrekken van externe stakeholders behoort in toenemende mate tot de bedrijfskritische processen. Industrie analisten verwachten dat de groeiende marktdruk om te innoveren zal leiden tot een stijging in het aantal organisaties dat gebruikt maak van slimme ideeën- en innovatiemanagement oplossingen in de komende jaren.

Main Capital zal HYPE Innovation actief ondersteunen om haar sterke groeimomentum te behouden door verder te internationaliseren en de waarde propositie aan haar klanten uit te breiden. Naast organische groei-initiatieven zullen strategische add-on acquisities een belangrijke groeipilaar zijn om het bestaande productportfolio uit te breiden, verder te internationaliseren en de sterke marktpositie van HYPE Innovation verder te consolideren.

Partnership HYPE Innovation – Main Capital

Dr. Enno Scholz (CEO & Co-Founder van HYPE Innovation): “Sinds de introductie van ons flagship product HYPE Enterprise in 2004, hebben we de afgelopen 14 jaar ieder jaar constant onze omzet weten te groeien, met een gemiddelde groei van 23% per jaar. 2018 was weer een recordjaar met 30% groei in nieuwe opdrachten. We zijn trots om gezien te worden als “thought leader” in de innovatiemanagement markt en om meer dan 220 actieve Enterprise klanten over de hele wereld te kunnen bedienen.

Gedurende de afgelopen jaren hebben we een softwareoplossing gecreëerd voor het managen van innovatieprocessen, die met minimale aanpassingen uitgerold kan worden naar grote en veeleisende klanten. Wij bieden echter niet alleen software aan. We hebben een consultancy team van wereldklasse met ervaren professionals die klanten de verandering in mindset, die nodig is om duurzame en lange termijn innovatieprogramma’s bij klanten met succes te introduceren en implementeren, succesvol te managen.

Onze klanten en partners zien Main Capital’s investering als een verdere bevestiging van onze succesvolle strategie en een versterking van onze leidende positie in de innovatiemanagement markt. Persoonlijk voel ik dat de transparante, respectvolle en hands-on cultuur van Main Capital de mindset van HYPE Innovation reflecteert.”

Dr. Frank Henningsen (CTO & Co-Founder van HYPE Innovation):“Zoals de functieomschrijvingen van innovatiemanagement professionals evolueren en zich verbreden, zo veranderen ook de mogelijkheden van HYPE Enterprise. Over de afgelopen jaren zagen we een toenemende vraag naar HYPE Enterprise om innovatieteams in gebieden te ondersteunen zoals strategic foresight, technologie-scouting, startup relationship management, crowdfunding, supplier innovation en open innovation.

Om aan deze vraag te voldoen hebben we een oplossing gecreëerd die onze eigen technologie naadloos verbindt met de mogelijkheden van onze sterke en bewezen partners. Natuurlijk is het een spannend vooruitzicht om toegang te hebben tot het kapitaal en de ondersteuning van Main Capital om strategische M&A-mogelijkheden in de innovatiemanagement markt en aanpalende markten te realiseren.”

Dr. Hans-Christian Perle (Directeur van Kennet Partners): “HYPE heeft met haar intelligente en gedecentraliseerde aanpak vorm gegeven aan innovatiemanagement en heeft in Main Capital de juiste partner gevonden om haar marktpositie verder te versterken. We zijn verheugd dat we HYPE Innovation de afgelopen jaren als partner hebben mogen begeleiden op weg naar wereldwijd leiderschap in innovatiemanagement oplossingen. In het bijzonder willen wij het HYPE-management bedanken voor de vertrouwensvolle en constructieve samenwerking in de afgelopen jaren en wensen wij HYPE Innovation en Main Capital veel succes in de komende jaren”.

Charly Zwemstra (Managing Partner Main Capital):“Sinds 2014 hebben we regelmatig contact gehad met het managementteam van HYPE Innovation. We waren in staat de organistische ontwikkelingen te volgen en hebben een wederzijds vertrouwen opgebouwd. HYPE Innovation heeft de laatste jaren een indrukwekkend groeitraject getoond, terwijl het bedrijf gelijktijdig haar business model naar een sterk recurring profiel heeft getransformeerd. Het bedrijf wist in het bijzonder haar recurring omzet met ca. 27% per jaar te groeien tussen 2015 en 2018. Met haar best-in-class producten is HYPE Innovation goed gepositioneerd om op de groeiende vraag naar ideeën- en innovatiemanagementsoftware in te spelen. Daarnaast zien we interessante inorganische groeimogelijkheden voor HYPE Innovation om haar productaanbod verder te verbreden, verder te internationaliseren en om de groep te vergroten.”

Wereldwijde technologie-investeringsbank Drake Star Partners trad op als exclusief financieel adviseur van HYPE Innovation en haar aandeelhouders bij deze transactie.

 

Over Main Capital

Main Capital is een strategische investeerder met een exclusieve focus op de software sector in de Benelux, Duitsland en Scandinavië. Binnen de software sector zijn wij de meest gespecialiseerde partij in management buy-outs en later-stage groeikapitaal. Main Capital heeft meer dan € 400 miljoen onder beheer, bestemd voor investeringen in volwassen maar groeiende softwarebedrijven in Nederland en Duitsland. Een ervaren team van professionals beheert deze strategische investeringsfondsen vanuit kantoren in Den Haag en Düsseldorf.

Naast HYPE Innovation bevat de investeringsportefeuille van Main Capital groeiende (SaaS) software ondernemingen zoals cleversoft (Duitsland), Enovation, SDB Ayton, GOconnectIT, JobRouter (Duitsland), Verklizan, Inergy, MUIS Software, artegic (Duitsland), OBI4wan, b+m Informatik (Duitsland), Ymor, Roxit, Onguard, Sharewire, SecondFloor, Sofon, ChainPoint, RVC en TPSC. Ook heeft Main Capital een belang in multi-cloud provider Denit. Main Capital heeft een lange-termijn visie met de intentie om grotere software groepen te bouwen. Succesvolle voormalige Main Capital groepsondernemingen zijn onder andere Roxit, Axxerion en Regas.

 

Noot voor de redactie:

Afzender van dit persbericht is Main Capital. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

 

Charly Zwemstra (Managing Partner)

Main Capital Partners BV, Paleisstraat 6, 2514 JA, Den Haag

Tel: +31 (0) 70 324 3433 / +31 (0) 6 512 77 805

charly@main.nl

www.main.nl

 

Voor meer informatie in het Duits kunt u contact opnemen met:

Sven van Berge Henegouwen (Partner)

Main Capital Partners GmbH, Rathausufer 17, 40213, Düsseldorf

Tel: +49 (0) 211 7314 9339 / +31 (0)70 324 34 33

sven@main.nl

www.main.nl

 

Dr. Enno Scholz (CEO & Co-founder)

HYPE Innovation, Trierer Str. 70-72, 53115 Bonn

Tel: +49 228 2276 0

enno.scholz@hype.de

https://www.hypeinnovation.com