Nog altijd heeft Nederland de economische crisis niet volledig achter zich gelaten, toch bewijst de Nederlandse product software sector zich ook dit jaar weer als een van de best presterende markten van ons land. Voor de 2de keer presenteert Main Capital Partners de Main software 50, een jaarlijkse ranking van de meest succesvolle onafhankelijke Nederlandse software bedrijven. Na een succesvolle eerste editie, zijn er dit jaar nog meer inschrijvingen dan vorig jaar. De software industrie komt ook in deze editie weer als groeiend naar voren en presenteert zichzelf opnieuw als hoeksteen van de Nederlandse economie en crisisbestendig. De Main software 50 maakt deze top sector beter zichtbaar bij het grotere publiek. De eerste editie van de Main software 50 heeft veel interesse bij binnen- en buitenlandse partijen opgewekt, onder andere klanten, overheden, strategische partners en investeerders hebben enthousiast op de lijst gereageerd. Bij IASO, de winnaar van de Highest growth award 2012, heeft een zeer succesvolle verkoop aan het Amerikaanse cloud software bedrijf GFI plaatsgevonden. Voor een bredere visie en om nog meer naamsbekendheid te kunnen genereren is dit jaar de samenwerking met Nederland ICT aangegaan. Daarnaast is het IT onderzoeksbureau Dialogic wederom als audit partner betrokken, om de onafhankelijkheid en transparantie van de Main software 50 te waarborgen. RES Software is de winnaar van de overall ranking van de Main software 50 2013 editie. RES Software maakt software oplossingen voor workspace virtualization (werken op afstand). ORTEC is tweede geworden in deze overall ranking, zij hebben zich gespecialiseerd op Planning en Optimalization Software binnen verschillende sectoren. Als derde is TOPdesk geëindigd, zij leveren Facility Management Software. Dit jaar zijn er naast de overall ranking 2 extra categorieën waarin er prijzen vergeven werden: de Highest growth award en de Cloudkampioen. BrightComputing, een specialist op het gebeid van system management software, heeft overtuigend de highest growth award binnengesleept met een gerealiseerde groei van maar liefst 230%. SpamExperts, expert op het gebied van Security software, mag zich de CloudKampioen van 2013 noemen. De volledige lijst is te vinden op www.mainsoftware50.nl. Uit het onderzoek kwamen een aantal interessante resultaten naar voren:

  • De totale omzet van de top 50 bedrijven bedroeg € 749m, dit is een stijging van 8% ten opzichte van 2011.
  • De mediaan van de omzetgroei 2011-2012 is 16%.Gezamenlijk hebben Main software 50 bedrijven 6.591 FTE’s in dienst, een toename van 10%. De gemiddelde omzet per FTE was € 114K.
  • Van de totale omzet is 54% terugkerend, bestaande uit Saas/cloud omzet (38%) en Maintenance omzet (16%). De overige omzet bestaat uit Services (32%) en Licenties (11%).
  • Het gewogen gemiddelde van het aandeel buitenlandse omzet is 19%, dit gemiddelde wordt gedrukt door een beperkt aantal grotere partijen, hiervoor gecorrigeerd komt het gewogen gemiddelde van de buitenlandse omzet uit op 26%.
  • Jonge bedrijven (0-5 jaar) groeien gemiddeld met 50% per jaar. Bedrijven die ouder zijn dan 5 jaar groeien gemiddeld met 10%.
  • Software bedrijven verwachten de komende 2 jaren in hoog tempo door te groeien. 40 bedrijven (80%) verwachten aankomende 2 jaar meer dan 10% te groeien.
  • Inzetten op een schaalbaar partner/reseller model levert extra groei op: Partijen die meer dan 10% van hun omzet via partners/resellers genereren, groeien gemiddeld met 19% in omzet.
  • Software is een groeiende en winstgevende industrie. 42 bedrijven (84%) hebben een positieve EBIT in 2012. 10 bedrijven (20%) hebben zelfs een EBIT marge van 21-50% van de omzet in 2012.
  • 46 van de 50 deelnemende Main software 50 bedrijven geeft meer dan 10% van de omzet uit aan R&D. Bedrijven die tussen de 21-25% van de omzet aan R&D uitgeven, groeien gemiddeld gezien het snelst met 21% tov 2011.

In het najaar van 2014 zal de Main software 50 2014 gepubliceerd worden, hierbij hopen wij wederom op nog meer enthousiaste deelnemers en andere geïnteresseerden dan dit jaar. Na de succesvolle sluiting van haar nieuwe private equity fonds, Main Capital III, beoogt Main Capital Partners ca. EUR 100 miljoen te investeren in voornamelijk Nederlandse software bedrijven. Over Main Capital Partners Main Capital Partners is een ervaren private equity fondsmanager met een dedicated focus op de software industrie. Met een team van professionals beheert Main Capital Partners momenteel drie Private Equity fondsen. Recent heeft Main Capital de closing gerealiseerd van Main Capital III. Sinds de oprichting in 2003 heeft Main Capital een bewezen track record en een groot netwerk in de software industrie opgebouwd. Main Capital ondersteunt bedrijven actief in hun business delivery model en hun internationale groeistrategie. In de huidige portefeuille van Main Capital bevinden zich snel groeiende software bedrijven als Sharewire, Zetacom, VisionWaves, SecondFloor, EuroSystems, Sofon, Connexys en Regas. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Charly Zwemstra Main Capital Partners B.V., Paleisstraat 6, 2514 JA, Den Haag Tel: +31(0)70 -324 3433 / +31(0)6-51277805 charly@main.nl of Sven van Berge Henegouwen Tel: +31(0)70 -324 3433 / +31(0)6-44704104 sven@main.nl www.mainsoftware50.com www.main.nl