Weer een record aantal inschrijvingen van Nederlandse softwarebedrijven voor de Main Software 50. De software sector is al jaren aanjager van de Nederlandse economie en bouwt verder aan omzet, winstgevendheid en cloud delivery.

Gisteren vond voor de zevende maal op rij de prijsuitreiking plaats van Main Software 50, de toonaangevende lijst van de 50 meest succesvolle Nederlandse software ondernemingen om de Nederlands software sector meer zichtbaarheid te geven bij het grotere publiek. Ook dit jaar zien de key-statistics van de deelnemende bedrijven er weer erg sterk uit. De belangstelling voor het evenement vanuit media, bedrijfsleven en investeerders was daarom wederom groot.

De Main Software 50 ranking komt objectief tot stand er wordt geaudit Dialogic, een onafhankelijk ICT-onderzoekbureau. De ranking wordt gebasseerd op 5 objectieve criteria voor succes, te weten 1) omzet grootte, 2) omzet groei (%), 3) aandeel international omzet (%), 4) aandeel partner omzet (%) en 5) winstgevendheid. Op basis van deze factoren wordt voor ieder deelnemend bedrijf een totaal score berekend om de Main 50 lijst op te stellen.

De presentatie van het event lag in handen van Roelof Hemmen (BNR Nieuwsradio). De keynote speaker van het event was Blake Cahill (SVP, Global Head of Digital Marketing & Media bij Royal Philips). Blake nam het aanwezig publiek mee door de digitale transformatie die hij bij Philips de afgelopen jaren heeft mogen begeleiden, daarbij treffend de speerpunten van Philip’s nieuwe innovatie strategie, gericht op Digital en Connected healthcare, uiteenzettend.

Main Software 50 Award Winnaars

 

1ste overall winnaar: Winnaar van de Main Software 50 editie 2018 is geworden: OBI4wan. OBI4wan opgericht in 2011, is een snel groeiende Nederlandse leverancier van Social Media Monitoring en Customer Engagement tools in een multitenant SaaS-model. Begin 2017 fuseerde OBI4wan met Buzzcapture. Samen bedienen ze zowel Enterprises en MKB klanten als overheden met cloud based social media monitoring tools, webcare tools, messaging, publishing & social analytics om hun social media presence te versterken. OBI4wan is sterk gefocust op de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI), en de OBI4wan chat bots zijn een goed voorbeeld van de toepassingen van AI op het gebied van customer engagement. Mede door de overname van Buzzcapture groeit OBI4wan bovengemiddeld snel met behoud van een gezonde winstmarge.

2de overall winnaar: Workstreampeople, de ontwikkelaar en leverancier van Anywhere365 Unified Contact Center voor Skype for Business en MS Lync. Vorig jaar won Workstreampeople al de highest growth award met een groei van meer dan 100%, en ook dit jaar groeit Workstreampeople weer met 70%. Opvallend is dat de onderneming deze groei op een winstgevende manier weet te realiseren. Een sleutelrol lijken de partners van Workstreampeople hierin te spelen, die de onderneming in staat stelen schaalbaar te groeien. Daarnaast behaald Workstreampeople 70% van zijn omzet buiten Nederland en is dus bovengemiddeld internationaal actief.

3de overall winnaar: De derde prijs gaat dit jaar naar Onguard, ontwikkelaar en leverancier van een volledig geintegreerd order-to-cash platform. Dit platform helpt (middel-)grote ondernemingen alle processen in de order-to-cash keten optimaal op elkaar aan te sluiten en kritische data te delen om zodoende het gehele order-to-cash proces te optimaliseren. Onguard groeide het afgelopen jaar sterk, zowel autonoom alsmede door de overname van CreditTools eind 2016. De oplossing van Onguard is sterk internationaal georiënteerd, en maar liefst 50% van de omzet in 2017 werd dan ook buiten Nederland gerealiseerd.

Nmbrs, een veteraan op de Main Software 50 lijst, neemt dit jaar de prijs voor Cloud Champion in ontvangst. Nmbrs, opgericht in 2009 en gevestigd in Amsterdam, is een snel groeiende Nederlandse leverancier van HR en Payroll software. Het internationale HR & Payroll platform van Nmbrs biedt ondersteuning bij alle processen binnen het HR en Payroll domein voor zowel corporates als dienstverleners zoals (grote) accountancy kantoren. Nmbrs’ multi-tenant SaaS-model resulteerd in een recurring omzet welke maar liefst 96% van de totale omzet bedraagd. Daarnaast groeit Nmbrs met 35% in 2017.

De Highest Growth award gaat dit jaar naar Speakap, dit jaar nieuw op de lijst. Speakap is ontwikkelaar en leverancier van een whitelabel intern communicatieplatform. Speakap groeide afgelopen jaar met meer dan 98%. Opvallend is dat de onderneming deze groei zo goed als zonder partners weet te realiseren, maar met kantoren in Amsterdam, New York, Londen, Barcelona, Keulen, Sao Paulo en Diegem. Speakap is met een oprichtingsjaar van 2011 een relatief jong bedrijf en is volledig cloud-based.

Key statistics Main Software 50 Editie 2018

Main Software 50 (editie 2018) laat wederom een verbeterd profiel zien van de Nederlandse software bedrijven in termen van omzet groei (gemiddeld +22% t.o.v. vorig jaar), werkgelegenheid (+26% t.o.v. vorig jaar), gebruik van direct sales kanalen en verbeterede kwaliteit van de omzet (recurring).

Omzet groei:
De totale omzet groeide met ruim 22% naar EUR 396m in 2017. Van de deelnemende bedrijven groeide maar liefst 64% met meer dan 20% op jaarbasis. 60% van de bedrijven verwacht de komende twee jaar met meer dan 20% per jaar te zullen groeien.

Internationaal succes:
Nederlandse softwarehuizen blijken goed in staat te zijn ook in het buitenland zaken te doen; gemiddeld 22% van de totale omzet komt uit het buitenland. Een kwart van de bedrijven haalt zelfs meer dan 50% van de omzet uit het buitenland.

Partnerkanaal:
Het percentage omzet via partners is gedaald naar gemiddeld 11% van de totale omzet waar dit vorig jaar nog op 24% lag. Daling van dit percentage, evenals de daling van de internationale omzet, is te verklaren door deelname van enkele grote software bedrijven met een lokale focus en strategie gericht op direct sales. Overigens blijkt inzetten op een partnerstrategie te resulteren in bovengemiddelde internationale omzet. Bedrijven die meer dan 20% van hun omzet via een partnerkanaal genereren hebben gemiddeld boven de 50% internationale omzet.

Winstgevendheid:
Snelgroeiende software bedrijven zijn wederom in staat om winstgevend door te groeien. 58% van de bedrijven realiseerde een winstmarge van meer dan 10%. 26% van de bedrijven realiseerde een winstmarge van meer dan 20%.

Innovatie:
Software bedrijven investeren onverminderd door. Maar liefst 94% van de deelnemende bedrijven investeert meer dan 10% van de jaaromzet in R&D.

Werkgelegenheid:
Totaal aantal FTE’s bedroeg 3.699, een toename van 26% ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde gewogen omzet per FTE is ongeveer EUR 107k.

M&A:
Naast autonome groei kiezen verscheidene bedrijven in de Main Software 50 ervoor om strategische stappen te zetten door overnames en fusies. Onder de finalisten (top 50) hebben in totaal vijf transacties plaatsgevonden afgelopen jaar. Opvallend is dat al deze overnames door partijen uit de top 10 gedaan zijn.

Partners van de Main Software 50

Bekijk de top-50 op: www.main50.nl