Geen header gekozen

Main Capital V

Main Capital V investeert in succesvolle en snelgroeiende softwarebedrijven in de Benelux, DACH-regio en Noordwest-Europa en heeft een focus op management buy-out transacties en later-stage groeikapitaal. Main Capital biedt ondernemers en managers vaak een interessant  alternatief voor een volledige exit, door als tussenstap gezamenlijk de business in een aantal jaar te versnellen.

Main Capital V richt zich op winstgevende softwarebedrijven met een gedegen managementteam en een schaalbaar internationaal profiel, die klaar zijn om het volgende niveau te bereiken. Het fonds zit momenteel in de investeringsmodus.

Investeringsfocus

Main Capital focust zich met haar investeringsfondsen al ruim 15 jaar op de softwaremarkt met een regio specialisatie in de Benelux, DACH-regio en Noordwest-Europa. Binnen onze focusmarkt zijn wij de meest gespecialiseerde partij met de diepgaande kennis van de markt.

Hierdoor onderhouden wij een groot netwerk binnen de software-industrie, wat resulteert in veel proprietary dealflow. Jaarlijks hebben we contact met ruim 500 software bedrijven, waarvan wij 1/3 zien als mogelijke add-on acquisities en 2/3 als eventuele toekomstige MBO transacties.

Naast het doen van nieuwe platform investeringen, focussen wij ons met veel van onze portfoliobedrijven op een actieve buy-and-build strategie.

Wij zijn constant op zoek naar interessante add-on mogelijkheden voor onze portfoliobedrijven, om op die manier de groei versneld uit te bouwen in zowel binnen- als buitenland. Met een team van ruim 25 investeringsprofessionals opereren wij vanuit kantoren in Nederland en Duitsland om zo goed contact te kunnen houden met de lokale markt.

Investeringsfocus Main Capital V

 • Main Capital V investeert in product-software bedrijven in de Benelux, DACH-regio en Noordwest-Europa
 • Main Capital V heeft een focus op management buy-out transacties en later-stage groeikapitaal
 • Portfolio bedrijven zijn winstgevend en hebben een omzetniveau van EUR 5 tot EUR 25 miljoen
 • Portfolio bedrijven zijn actief in software segmenten met een bovengemiddelde groeiverwachting
 • Typische investeringsbedragen liggen in de range van EUR 7 tot EUR 20 miljoen per onderneming
 • Onze exit horizon is 3 tot 6 jaar. In deze periode streven wij naar groei van de marktpositie, versterking van het businessmodel, een grotere mate van internationalisatie en omvang door autonome groei en gerichte acquisities. Hierdoor ontstaan betere exit mogelijkheden.

6 Belangrijke voordelen van investeren in software

 • Langetermijn en systematische groeimarkt: de laatste 50 jaar zijn de wereldwijde uitgaven aan software gemiddeld met ongeveer 10% per jaar gegroeid. Verwacht wordt dat de totale wereldwijde softwarebestedingen tot 2019 met 7% per jaar zullen groeien. De algehele SaaS en Cloud markt groeit in dezelfde periode naar schatting met 19%.
 • Continue globalisering: in een snel globaliserende wereld zullen bedrijven steeds meer investeren in software oplossingen om de efficiëntie, productiviteit, real-time monitoring en communicatie te verhogen en verbeteren.
 • Schaalbaar businessmodel: zodra het softwareproduct is ontwikkeld, kan het wereldwijd tegen lage additionele kosten op de markt gebracht worden en worden verkocht.
 • Recurring omzet: softwarebedrijven hebben vaak een grote mate van terugkerende inkomsten, tot wel 50-90% van de totale omzet.
 • Gefragmenteerde markt: de softwaremarkt is zeer gefragmenteerd met voldoende ruimte voor consolidatie. Dit zorgt voor uitstekende buy-and-build mogelijkheden.
 • Positief exit klimaat: grotere software ondernemingen zoals Oracle, IBM en SAP kopen met regelmaat kleinere software bedrijven om hun product-offering uit te breiden en hun marktpositie te versterken. Naast strategische kopers, is er een groeiende interesse van Private Equity spelers voor software bedrijven. Over het algemeen wordt in de komende 10 jaar een grote industriële consolidatie van de nog steeds gefragmenteerde software-industrie verwacht.

Untitled-1

Figuur: Wereldwijde Cloud markt groeit explosief

Bron: Gartner